Równanie Einsteina nie zawsze jest prawdziwe?
10 stycznia 2013, 09:23Fizyk z University of Arizona, Andrei Lebed, wywołał poruszenie wśród specjalistów ogłaszając, że równanie E=mc2 nie zawsze jest prawdziwe. Swoją obrazoburczą hipotezę wygłosił latem ubiegłego roku podczas Marcel Grossman Meeting. To odbywająca się co trzy lata międzynarodowa konferencja dotycząca teoretycznej i eksperymentalnej strony ogólnej teorii względności oraz teorii dotyczących astrofizyki i efektów relatywistycznych
Leptyna reguluje średnicę dróg oddechowych
9 stycznia 2013, 14:07Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że leptyna, hormon wytwarzany głównie przez podskórną białą tkankę tłuszczową i sygnalizujący sytość, reguluje również średnicę dróg oddechowych.
Wzrost poziomu oceanów przyniesie ochłodzenie?
7 stycznia 2013, 19:16Jeśli przed końcem bieżącego stulecia dojdzie do katastrofalnego wzrostu poziomu oceanów, to może zajść odrzucane przez większość naukowców zjawisko gwałtownego ochłodzenia się klimatu. James Hansen, klimatolog z należącego do NASA Goddard Institute for Space Studies uważa, że taki scenariusz jest prawdopodobny
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Naczyniowa modyfikacja
3 stycznia 2013, 17:30Gorąca czekolada podana w pomarańczowych lub kremowych filiżankach smakuje lepiej, niż gdy serwuje się ją w czerwonej czy białej zastawie.
Barierę krew-mózg można naprawić
3 stycznia 2013, 10:43Prace grupy uczonych z Queen Mary, University of London dają nadzieję, że w przyszłości możliwe będzie odbudowywanie bariery krew-mózg uszkodzonej przez choroby neurodegeneracyjne. Zadaniem tej bariery jest selektywne przepuszczanie wybranych molekuł z krwi do mógu
Co fruktoza robi z mózgiem...
2 stycznia 2013, 14:55Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).
Ryzykowna podróż na Marsa
2 stycznia 2013, 13:47Do długiej listy zagrożeń związanych z pobytem człowieka w przestrzeni kosmicznej doszło kolejne. Profesor M. Kerry O'Banion i jego zespół z Katedry Neurobiologii i Anatomii Wydziału Medycyny University of Rochester uważają, że promieniowanie kosmiczne może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera
Królewskie potwierdzenie
2 stycznia 2013, 13:14Kryminolodzy z Hiszpanii i Francji zdobyli wreszcie upragniony dowód, że starą tykwę rzeczywiście najpewniej znaczą ślady krwi ściętego króla Ludwika XVI.
Synowie dziedziczą po ojcach kokainooporność
27 grudnia 2012, 13:23Naukowcy z University of Pennsylvania wykazali, że synowie szczurów wystawionych na oddziaływanie kokainy są oporni na nagradzające działanie narkotyku. Sugeruje to, że zmiany fizjologiczne wywołane przez kokainę mogą być przekazywane z ojca na syna.